Geam Termoizolant

Sandwich-ul de geam termopan reprezinta cel mai important element al ferestrei pentru ca sticla ocupa suprafata cea mai mare care vine in contact cu exteriorul.

Un ansamblu format din doua sau trei foi de sticla intre care se poate introduce un mediu gazos, etansate (sigilate) perfect. La asamblarea in pachet-sticla Low-e (de joasa emisivitate) se foloseste ca sticla secundara, montata la interiorul camerei. Are o depunere de oxid de Argint care se poate realiza prin:
a)depunere magnetronica (soft)
b) depunere pirolitica (hard)

Astfel, o fereastra cu geam simplu are un coeficient de transfer termic k=5,4 W/m2k, iar una la care se foloseste geam termopan cu doua foi de geam simplu are coeficientul de transfer termic k=2,8 W/m2k. Acest coeficient se poate imbunatati prin utilizarea geamului termopan Low-e (low-emisivity)=1 foaie geam simplu + 1 foaie geam Low-e K=1,4 W/m2k. Configuratia geamului termoizolant este de 4-16-4 in varianta standard, dar la cerere se poate executa geam termoizolant de dimensiuni de 26,28,30,32,34 mm. Aceste ultime dimensiuni sunt pentru varianta de geam termoizolant triplex ( 3 foi de sticla ).

Tipuri de geam folosite in sistemele de PVC in functie de cerere

- geam float LOW-E + argon cu un coeficient de transfer termic K=1,1 W/mpK.
- geam float LOW-E cu un coeficient de transfer termic K=1,4 W/mpK.
- geam float clar;
- geam reflexiv intr-o paleta variata de culori (oglindat);
- geam colorat in masa (fumuriu);
- geam duplex;
- geam antiefractie;
- geam ornament decorativ;
- geam mat sablat simplu sau decorativ.

Geamul termoizolator (termopan denumit de multa lume) este un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista un mediu gazos (aer sau in unele cazuri un gaz), etansate (sigilate) perfect. Principiul este urmatorul: doua foi de sticla asezate la o distanta masurabila in mm, separate de un cadru din bagheta-distantier de aluminiu, etanseizate, formand o unitate monobloc ce reduce transmisia termica si fonica. Grosimea foilor de sticla si distanta dintre ele sunt variabile, grosima influentand caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact. Sticla poate fi incolora sau poate avea una dintre culorile: albastru, verde, maro sau gri in diverse tonuri.

Desi exista geam de calitate pe piata romaneasca in continuare se foloseste geam float care are coeficientul de transfer termic k=2,8W/mpK, din cauza lipsei de informare a clientilor si a firmelor care profita de acest lucru. Noi recomandam folosirea sticlei LOW-E. Aceasta se poate verifica foarte usor avand pe o parte a geamului o pelicula verde (aceasta este depunerea argintata) in dreptul zonei negre, pe cealalta parte fiind sticla float. Geamul se monteaza cu Low-E in interior intotdeauna si nu exista geam cu Low-E pe ambele fete.

 

Izolaţie termica
Ca să putem să avem o idee despre care sunt avantajele, care ne sunt necesităţile, există mai jos calcule făcute pentru a vă putea face o idee despre diferenţele între diversele tipuri de geam termoizolant

 

Pachet termoizolator Tip de sticlă Interspatiu Coeficient de
transfer termic
W/mpK
4-16-4 Float + Float aer 2.0
4-16-4 Float + Low-E hard aer 1.7
4-16-4 Float + Low-E soft aer 1.2
4-16-4 Float + Low-E hard argon 1.1
4-14-4-14-4 Float + Float + Low-E aer 1.3
4-14-4-14-4 Float + Float + Low-E argon 1.1
4-14-4-14-4 Low-E + Float + Low-E aer 0.9
4-14-4-14-4 Low-E + Float + Low-E argon 0.7
4-16-4-16-4 Low-E + Float + Low-E aer 0.8
4-16-4-16-4 Low-E + Float + Low-E argon 0.7
4-12-4-12-4 Low-E + Float + Low-E aer 1.0
4-12-4-12-4 Low-E + Float + Low-E argon 0.8
4-20-4-20-4 Low-E + Float + Low-E aer 0.7
4-20-4-20-4 Low-E + Float + Low-E argon 0.6